Tuesday 21 June 2016

TAZKIRAH: BERBUKA DENGAN ROTAB @ TAMAR

عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُفْطِرُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ عَلَى رُطَبَاتٍ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ رُطَبَاتٌ فَتُمَيْرَاتٌ فَإِنْ لَمْ تَكُنْ تُمَيْرَاتٌ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ
قَالَ أَبُو عِيسَى هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ قَالَ أَبُو عِيسَى وَرُوِيَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يُفْطِرُ فِي الشِّتَاءِ عَلَى تَمَرَاتٍ وَفِي الصَّيْفِ عَلَى الْمَاءِ

Dari Anas bin Malik, Nabi SAW selalu berbuka dengan kurma basah (rotab) sebelum solat, jika beliau tidak mendapatinya, maka (baginda berbuka) dengan kurma kering (tamar) dan jika tidak mendapatkan kurma kering, baginda berbuka dengan meneguk air tiga kali. Abu 'Isa berkata, ini merupakan hadits hasan gharib. Abu 'Isa berkata lagi, diriwayatkan juga bahwa Nabi SAW berbuka pada musim dingin dengan kurma dan pada musim panas dengan air. (HR Tirmizi No: 632)

Pengajaran:

1.  Rasulullah SAW akan berbuka terlebih dahulu sebelum menunaikan solat Maghrib

2.  Rasulullah SAW kebiasaannya akan berbuka puasa dengan rotab (kurma basah)

3.  Jika tiada rotab, Rasulullah SAW akan berbuka dengan tamar (kurma kering)

4.  Seandainya ketiadaan rotab dan tamar, Rasulullah akan berbuka dengan air

5.  Pada musim sejuk, Rasulullah SAW akan berbuka dengan tamar (kurma kering)

6.  Pada musim panas, baginda SAW akan berbuka dengan meminum air.

7.  Rotab & Tamar merupakan makanan paling kaya kandungan gula glukosa sekitar 55% dan  45% fruktosa.

8.  Glukosa dalam kurma (rotab & tamar) akan cepat berubah menjadi fructose, kemudian diserap melalui sistem pencernaan untuk menjadi tenaga.

#Ramadhan Al-Mubarak Rahmah Untuk Semua#

21hb Jun 2016
16 Ramadhan 1437H

No comments:

Post a Comment